Pneumokokkenprik 2023 – Medisch Centrum Stedebroec – Bovenkarspel
Welkom op de website van Medisch Centrum Stedebroec

In ons gezondheidscentrum kunt u terecht voor tal van disciplines, zoals huisartsenzorg, podotherapie, thuiszorg, verloskunde, ergotherapie,fysiotherapie, diëtetiek en GGZ.
Vlak naast winkelcentrum het 'Streekhof' met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Medisch Centrum Stedebroec Hoofdstraat 25 1611 AB Bovenkarspel
Pneumokokkenprik 2023

Pneumokokkenprik 2023

Pneumokokken zijn bacteriën. Er bestaan meer dan 90 verschillende typen pneumokokken. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie zit dan in de neusholte. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht.

Vooral jonge kinderen, mensen vanaf 60 jaar en mensen met een minder goed afweersysteem kunnen ziek worden door pneumokokken. De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie. Er zijn verschillende pneumokokkenvaccinaties.

Uitnodiging

In het najaar van 2023 krijgt iedereen die geboren is tussen 1 januari 1957 en 31 december 1960 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Volwassenen worden gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Bent u geboren tussen 1957 en 1960 en heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Oudere mensen zijn het meest kwetsbaar. Echter vanaf 80 jaar geeft de pneumokokkenprik weinig bescherming. Daarom worden mensen vanaf 80 jaar niet uitgenodigd voor de pneumokokkenprik.

Pneumokokkenprik samen met de griepprik

Komt u ook in aanmerking voor de griepprik? Dan ontvangt u voor elke prik een aparte uitnodigingsbrief. U krijgt 2 prikken tegelijk, op dezelfde dag. Er zijn geen nadelen verbonden aan tegelijk prikken. Heeft u bij ons aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen? En valt u in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u wel een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.

Waarom de pneumokokkenprik?

De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Eén van de meest voorkomende ziekten door een pneumokokkenbacterie bij mensen vanaf 60 jaar is een longontsteking. De prik maakt de kans dat u ziek wordt door pneumokokken kleiner. Na 5 jaar is de prik uitgewerkt.

Meer informatie over pneumokokken kunt u vinden op www.rivm.nl/pneumokokken of www.thuisarts.nl/pneumokokken.

Afmelden voor de pneumokokkenprik

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de pneumokokkenprik 2023 maar wilt u hier geen gebruik van maken, dan dient u zich af te melden.

U kunt zich hier afmelden.

Mocht het zo zijn dat u zich heeft afgemeld en uw situatie veranderd waardoor u toch graag een pneumokokkenprik wilt ontvangen, dan kunt u contact opnemen met één van onze assistentes.