Griepprik 2023 – Medisch Centrum Stedebroec – Bovenkarspel
Welkom op de website van Medisch Centrum Stedebroec

In ons gezondheidscentrum kunt u terecht voor tal van disciplines, zoals huisartsenzorg, podotherapie, thuiszorg, verloskunde, ergotherapie,fysiotherapie, diëtetiek en GGZ.
Vlak naast winkelcentrum het 'Streekhof' met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Medisch Centrum Stedebroec Hoofdstraat 25 1611 AB Bovenkarspel
Griepprik 2023

Griepprik 2023

De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Deze mensen ontvangen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

De jaarlijkse griepprik: voor wie?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.

Waarom de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

  • De griep verloopt milder
  • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner
  • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Waarom ieder jaar een griepprik?

Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen. Die ieder winterseizoen weer anders zijn. De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Deskundigen voorspellen welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Het vaccin beschermt u alleen voor griep in dat griepseizoen.

Heeft u griep gehad, of heeft u een griepprik gekregen? Dan maakt uw lichaam afweerstoffen voor alleen deze griepvirussen. De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming. De afweerstoffen die zijn aangemaakt door de griepprik van vorig jaar geven dit jaar dus geen bescherming meer.

Als u tot de doelgroep behoort, krijgt u daarom het advies om elk jaar tussen half oktober en half november een griepprik te halen.

Bron:www.rivm.nl/griepprik

Meer informatie over de griepprik kunt u vinden op www.rivm.nl/griepprik. Voor meer informatie over griep en verkoudheid, zie www.thuisarts.nl/griep of www.thuisarts.nl/verkouden.

Afmelden voor de griepprik

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de griepprik 2023 maar wilt u hier geen gebruik van maken, dan dient u zich af te melden.

U kunt zich hier afmelden. Wij willen u vragen hierbij aan te geven of u zich definitief wilt afmelden of alleen voor dit jaar.

Mocht het zo zijn dat u zich heeft afgemeld en uw situatie veranderd waardoor u toch graag een griepprik wilt ontvangen, dan kunt u contact opnemen met één van onze assistentes.